Friday, March 6, 2009

Kembalikan Rotan Pada Guru

Utusan Malaysia
6/3/2009


MASALAH buli, pukul dan gangsterisme semakin parah. Keadaan ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena kepada sistem pelajaran di sekolah. Ada beberapa perkara yang menyebabkan perkara ini semakin kronik kebelakangan ini. Adakah sekolah hanya tempat pembelajaran tanpa pendidikan?

Kuat saya ingin nyatakan di sini bahawa sekolah sudah kurang semangat pendidikan. Beban masalah disiplin ini tidak wajar diletakkan kepada guru disiplin atau guru sekolah sahaja.

Guru di sekolah kini tidak mampu untuk berbuat apa-apa. Sejak hukuman rotan tidak lagi dibenarkan. Anak murid zaman ini semakin naik kepala. Mereka tidak lagi dapat dididik jika hanya dengan suara sahaja.

Akhirnya anak remaja ini menjadi ego. Apa yang guru boleh buat? Kita sejak zaman berzaman dahulu telah dididik dengan rotan sebagai 'alat bantuan mengajar' di rumah. Anak remaja kini begitu kurang ajar menghina gurunya sendiri. Memperlekehkan gurunya sendiri.

Umur sekitar 13-17 tahun adalah saat remaja sedang mencari identitinya. Di saat ini remaja sedang berusaha untuk menonjolkkan dirinya di kalangan rakan-rakan. Itu adalah fitrah biasa. Malangnya ramai anak remaja gagal untuk menonjolkan dirinya secara positif. Akhirnya anak remaja ini berusaha bersungguh-sungguh menonjolkan diri mereka sebagai juara dalam melanggar undang-undang sekolah.

Anak remaja ini berasa bangga apabila berani mencuba menghisap rokok, berani mencuri, berani mempunyai teman wanita, berani mencuba ektasi, berani mencuba dadah, gam, syabu dan yang paling parah ada di kalangan mereka berani meninggalkan solat. Paling menyedihkan apabila al-Quran tidak dijadikan panduan utama dalam mencari penyelesaian masalah ini.

Guru-guru perlu diangkat maruah mereka. Kedudukan guru yang mulia wajar diangkat kembali.

Kembalikan kuasa merotan kepada guru. Remaja kini semakin berani kerana guru sudah hilang 'alat bantuan' mengajar itu.

FIRDAUS KHAIRI

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0306&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_01.htm

Putrajaya

2 comments:

Anonymous said...

[url=http://vioperdosas.net/][img]http://sapresodas.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]school discount software, [url=http://sapresodas.net/]autocad jobs in greensboro, nc[/url]
[url=http://sapresodas.net/]Standart Edition Mac Retail[/url] buy microsoft project software 8 oem software
educational software research [url=http://sapresodas.net/]deactivating adobe software[/url] adobe acrobat 9 pro oem
[url=http://vioperdosas.net/]nero 9 dvd doesnt play on dvd player[/url] popular oem software
[url=http://vioperdosas.net/]sales order software[/url] really cheap software
purchase linux software [url=http://sapresodas.net/]kaspersky error connection to update source[/url][/b]

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網